Mateusz Gessler stworzył menu dla astronautów. Te dania 9 czerwca polecą w kosmos. Każdy może ich spróbować
Start pierwszej polskiej załogowej misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną zaplanowano na 9 czerwca 2025 roku. W ramach misji na orbitę trafią również specjalnie przygotowane dania, opracowane przez polską firmę we współpracy z Europejską Agencją Kosmiczną i Mateuszem Gesslerem.
Dania kosmonautów trafią do polskich sklepów
Projekt o nazwie Bonus Food zakłada dostarczenie astronautom potraw, które przypominają smaki z domu – zarówno pod względem smaku, jak i wspomnień. Do menu trafiły klasyczne dania kuchni polskiej: pierogi z kapustą i grzybami, zupa pomidorowa z makaronem orzo, warzywne leczo z kaszą gryczaną oraz deser – kruszonka z jabłkiem. Trzy pierwsze przepisy opracował znany kucharz Mateusz Gessler. Jedzenie zostało przygotowane w technologii liofilizacji, dzięki czemu nadaje się do długiego przechowywania i spożycia w warunkach kosmicznych. LYOFOOD podkreśla, że oprócz wartości odżywczych, ważne było też zachowanie walorów smakowych i emocjonalnych.
We wszystko zaangażowany jest znany show-biznesu Mateusz Gessler, który stworzył smaczne domowe przepisy dla astronautów. Okazuje się, że będą mogli posmakować ich wszyscy Polacy.
Jak smakują kosmiczne potrawy? Teraz można to sprawdzić na Ziemi
W ramach komercyjnej wersji projektu powstała linia ASTRO MENU, której celem jest udostępnienie kosmicznych dań szerszemu gronu odbiorców. Produkty pojawiły się w sprzedaży detalicznej – są dostępne w sklepach sieci Żabka (do wyczerpania zapasów) oraz w sklepie internetowym producenta. Dania przygotowuje się w prosty sposób – wystarczy dodać gorącą wodę i odczekać kilka minut.
Zestawy zapakowano w opakowania ozdobione zdjęciami galaktyk, mgławic i gwiazdozbiorów z teleskopu Hubble’a, a ich etykiety zawierają ciekawostki astronomiczne oraz ilustracje stworzone przez polskich artystów. Taki zabieg nadaje projektowi także wymiar edukacyjny. Choć głównym celem ASTRO MENU była współpraca z astronautami, konsumenci mogą samodzielnie sprawdzić, jak wygląda i smakuje jedzenie inspirowane realiami misji kosmicznych.
Co znajduje się w menu stworzonym przez Mateusza Gesslera?
Czy można wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów?! Przedstawiamy pierwsze we Wszechświecie liofilizowane tradycyjne pierogi! Kapusta kiszona z cebulą i grzybami, doprawiona majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, a następnie zamknięta w cienkim cieście.
Rodzajów pierogów jest wiele, ale moje ulubione to te z kapustą i grzybami. Nie ma lepszego daru z lasu niż grzyby. Ususzone, w połączeniu z kapustą kiszoną, uwalniają pełnię swojego leśnego aromatu. Do tego cieniutkie, elastyczne ciasto. Po prostu bajka! - zachwala Mateusz Gessler.
Klasyczna pomidorówka, królowa polskich zup. Skomponowana tak, by nawet kilkaset kilometrów nad ziemią smakowała jak w domu! Poczujesz w niej soczyste, dojrzałe pomidory i bogaty warzywny bulion z pietruszką i koperkiem, dopełnione łyżką śmietany i szczyptą czarnego pieprzu. Zadbał o to Mateusz Gessler, dla którego pomidorowa do smak dzieciństwa:
Babcia gotowała ją z najlepszych pomidorów na świecie – słodkich, a zarazem lekko kwaskowatych, przez które przebijała się nuta soli. Pozostaje jeszcze pytanie: ryż czy makaron? Odpowiedzią na ten odwieczny spór jest kluskoryżowy orzo! To jest to! - Mateusz Gessler.
Cukinia, papryka, bakłażan i czerwona cebula duszone w sosie pomidorowym z ząbkiem czosnku, szczyptą lubczyku i tymiankiem. Aromatyczny gulasz podawany z niepaloną kaszą gryczaną.
Oryginalnie wywodzące się z kuchni węgierskiej leczo na dobre zagościło na polskich stołach.
Ratatouille z chrupiących warzyw skąpanych w delikatnym pomidorowym sosie idealnie komponuje się z tradycyjną kaszą gryczaną. Nie jest to połączenie oczywiste, ale za to niezwykle pożywne, bardzo zdrowe i przede wszystkim, pyszne! Smacznego! - wyjaśnia Mateusz Gessler.
Wygląda na to, że Mateusz Gessler stworzył dania, które przypomną astronautom dzieciństwo i jego najlepsze smaki.

