Jak zrobić zupę krem z dyni? To zdecydowanie jedno z najprostszych i najsmaczniejszych jesiennych dań. Znamy przepis, który jest niskokaloryczny, a więc zasmakuje również tym, którzy są na diecie. Ma tylko 33 kalorie w 100 gramach, co świadczy przede wszystkim o tym, że jest to potrawa zdrowa i składająca się w pełni z dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą warzywo. Kiedy ją zrobisz, możesz poszukać również innych jesiennych receptur. Hitem jest np. dżem z dyni i pomarańczy, czy pasztet z dyni, uwielbiany przez wegetarian.
Cytryna to obok pomarańczy i grejpfrutów jeden z najpopularniejszych cytrusów. Do tej pory za każdym razem skórka po zużytej cytrynie lądowała w koszu? To ogromny błąd. Wbrew pozorom ten odpad jest w stanie zdziałać prawdziwe cuda. Dlaczego nie powinno się wyrzucać skórki po cytrynie? Powodów jest kilka. Cytryna od lat uznawana jest za składnik prozdrowotny w naszej codziennej diecie. Owoc ten jest nieocenionym źródłem witaminy C, która ma zbawienny wpływ na układ odpornościowy człowieka. W trakcie zakupowego szaleństwa dostrzegłaś na sklepowych półkach startą skórkę cytryny? To nie jest przypadek ani kolejny chwyt marketingowy. Twoje zdrowie i uroda będą ci za nią dozgonnie wdzięczne!