Główny Inspektorat Sanitarny informuje o pojawieniu się w Polsce nowego wariantu wirusa grypy, który szybko staje się dominującym szczepem. Choć obecnie nie powoduje on cięższych przebiegów choroby, liczba zakażeń dynamicznie rośnie, a eksperci ostrzegają, że w najbliższych tygodniach sytuacja może się znacząco pogorszyć.Rola i zadania Głównego Inspektoratu Sanitarnego,Nowy wariant grypy i skala zachorowań,Szczepienia i zalecenia GIS.
Tuż przed świętami Bożego Narodzenia Główny Inspektorat Sanitarny wystosował ważny apel do Polaków. Instytucja zwraca uwagę, że okres świąteczny to czas intensywnych przygotowań kulinarnych, a pośpiech i natłok obowiązków mogą sprzyjać błędom, które mają realny wpływ na zdrowie. GIS przypomina, że bezpieczeństwo żywności jest równie istotne jak tradycyjny smak wigilijnych potraw.GIS przed świętami wydał komunikat, Opublikował poradnik, jak w bezpieczny sposób przygotować potrawy.
Gółwny Inspektor Sanitarny (GIS) alarmuje, że popularna herbata dostępna na polskim rynku została wycofana ze sprzedaży po wykryciu niebezpiecznej substancji. Produkt, który wielu z nas mogło mieć w kuchennej szafce, zawierał pestycyd o potencjalnych właściwościach rakotwórczych oraz toksycznych dla organów wewnętrznych. Eksperci ostrzegają, by sprawdzić numer partii i jeżeli posiadamy taki produkt to natychmiast zaprzestać jego spożywania.
GIS wydał pilne ostrzeżenie o wykryciu bakterii w partii mleka modyfikowanego dla dzieci. Jego spożycie może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Z obrotu handlowego wycofano partię popularnego produktu spożywczego, który wielu konsumentów traktuje jako naturalny i prozdrowotny dodatek do diety. Kontrola wykazała w nim obecność niebezpiecznych substancji chemicznych w stężeniu przekraczającym dopuszczalne normy. GIS apeluje do klientów o zachowanie szczególnej ostrożności i natychmiastowe sprawdzenie zakupów. Spożycie wskazanego produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia, zwłaszcza przy regularnym lub długotrwałym stosowaniu.
Eksperci medyczni i służby sanitarne wydały pilne zalecenia dotyczące ochrony zdrowia przed nadchodzącym okresem świątecznym. Specjaliści podkreślają, że kluczowe działania należy podjąć niezwłocznie, by zabezpieczyć się przed groźbą epidemiczną.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) opublikował właśnie ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem chodzi o popularny sprzęt kuchenny, używany przy obróbce pokarmów. Sprawdź, czy nie masz go w domu, a jeśli tak, nie używaj go w kuchni. GIS poinformował właśnie o migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z kuchennych łopatek nylonowych, dostępnych w sieci sklepów Action Poland. Poniżej podajemy dokładne specyfikacje skażonej partii.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Na powierzchni skorupek określonej partii jaj konsumpcyjnych odkryto bakterie salmonelli z grupy D. GIS wycofuje skażoną partię jaj ze sprzedaży. Ostrzega jednocześnie: – Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.